ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Μια φορά κι έναν πολύ, πολύ μακρινό, παλιό, καλό καιρό στο χωριό του Άη Βασίλη, συνέβη κάτι αναπάντεχο.
Ενώ πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και φυσικά η πρωτοχρονιά, χάθηκε ξαφνικά ο Άγιος Βασίλης.
Όλοι όσοι ζούσαν εκεί, δηλαδή τα ξωτικά οι εσκιμώοι, οι τάρανδοι και τα ελάφια, είχαν ανησυχήσει πάρα πολύ. Και ανησυχούσαν περισσότερο όσο πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και δεν τον βρίσκανε.
Όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα, τριγυρνούσαν μέσα στην Καισάρεια μήπως κάπου τον συναντήσουν, αλλά μάταια. Ο Αη Βασίλης δεν υπήρχε πουθενά. Σαν κάποιος κακός άνθρωπος, να τον είχε απαγάγει. Ή σα να είχε πάθει αμνησία και να είχε φύγει μόνος του, ή ακόμη χειρότερα σαν να του είχε συμβεί κάτι πολύ κακό και τα παιδάκια σε όλο τον κόσμο να μην έπαιρναν ποτέ ξανά δώρα Χριστουγέννων.

Ήτανε τόσο ανήσυχοι όλοι οι κάτοικοι, του χωριού, που αναγκάστηκαν να φωνάξουν, τις αστυνομίες όλου του κόσμου, για να ψάξουν να τον βρούνε.
Φυσικά όλες οι αστυνομίες, έτρεξαν αμέσως, για να βοηθήσουν να βρεθεί ο Άη Βασίλης, γιατί και οι αστυνομικοί, είχανε παιδάκια, που και αυτά παραπονεμένα θα έμεναν.
Όλων οι προσπάθειες όμως, πήγαιναν χαμένες. Ο Αη Βασίλης δεν υπήρχε πουθενά. Και τα Χριστούγεννα πλησίαζαν. Πως θα μπορούσε κάποιος να πει σε όλου του κόσμου τα παιδιά, πως ξαφνικά, σταμάτησε να υπάρχει ο Άη Βασίλης;
Ο πιο τολμηρός και ο πιο ψύχραιμος από όλους, ο καλός μας φίλος ο Ρούντολφ, πήρε τη μεγάλη απόφαση και κάλεσε γενικό συμβούλιο. Μετά από λίγη ώρα, άνθρωποι, ελάφια, τάρανδοι και πολλά άλλα ζώα, ήταν μαζεμένοι στην κεντρική πλατεία του χωριού του Άη Βασίλη.
- Άνθρωποι, ελάφια, τάρανδοι κ.λ.π, κ.λ.π, κ.λ.π, φώναξε δυνατά και με ανθρώπινη λαλιά ο Ρούντολφ και τα μάτια όλων, όσων βρίσκονταν εκεί καρφώθηκαν επάνω του. Είχαν τόσο μεγάλη αγωνία όλοι τους για το τι θα ακούσουν.
Όπως όλοι ξέρετε, συνέχισε ο Ρούντολφ, πριν από λίγες μέρες εξαφανίστηκε ο Άη Βασίλης. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να ψάξουμε ακόμη και στην πιο απίθανη τρύπα για να τον ξετρυπώσουμε. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν ο Άη Βασίλης δεν εμφανιστεί; Ποιός θα μοιράσει φέτος τα δώρα; Και τι θα μπορούμε να πούμε σε όλου του κόσμου τα παιδιά, αν δεν πάρουν τα δώρα τους τελικά;
Αμέσως μετά, όλοι μαζί, ξεχύνονται σε ένα ατελείωτο κυνηγητό, για να βρουν τον Άη Βασίλη, μιας και τους κυνηγούσε και ο χρόνος κι έπρεπε να προλάβουν.
Ξαφνικά βλέπουν κρεμασμένο, πάνω σε ένα δέντρο, ένα γράμμα που επάνω στον φάκελο έγραφε με μεγάλα γράμματα:
« ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ »
Ο Ρούντολφ αρπάζει το γράμμα με το στόμα του και πολύ γρήγορα το πάει σε έναν εσκιμώο για να το διαβάσει. Ο εσκιμώος ανοίγει το γράμμα με μεγάλη αγωνία και αρχίζει να διαβάζει:
«Αγαπημένοι μου φίλοι!!! Πάνε αρκετές χιλιάδες χρόνια, από τότε που ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, πετάω με το έλκηθρό μου σε όλο τον κόσμο για να μοιράσω τα δώρα των παιδιών για να νιώσουν χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Φέτος όμως αισθάνομαι πάρα πολύ κουρασμένος και ήμουν σίγουρος ότι δε θα τα κατάφερνα αν δεν έκανα λίγες ημέρες διακοπές. Αποφάσισα λοιπόν να βρω το πιο ζεστό μέρος του κόσμου, και να μείνω εκεί για να κάνω μπάνια στη θάλασσα. Με πολύ αγάπη, ο Άγιος Βασίλης».
Όταν όσοι βρίσκονταν εκεί άκουσαν τι έγραφε το γράμμα, άρχισαν όλοι μαζί να φωνάζουν: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ». «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ».
Ο Ρούντολφ στην αρχή τρόμαξε λιγάκι, ακούγοντας όλους αυτούς να φωνάζουν, ύστερα όμως πήρε θάρρος και είπε:
- Ησυχάστε!!! Ησυχάστε!!! Αν φωνάζουμε και κάνουμε έτσι, δε θα τον βρούμε ποτέ. Πρέπει όλοι μαζί, ήρεμα και οργανωμένα να ψάξουμε να τον βρούμε. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν κάποιοι από εμάς για να τον βρούμε. Χαν και Βαν, φώναξε και αμέσως ήρθαν τα δύο ξωτικά. Τάρι και εσένα σε θέλω να έρθεις μαζί μας, είπε σε έναν τάρανδο. Πάμε λοιπόν τώρα όλοι να ετοιμαστούμε γιατί το πρωί πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς.
Την άλλη μέρα πριν καλά καλά ξημερώσει, ξεκίνησαν όλοι μαζί, για το μεγάλο τους ταξίδι. Ταξίδευαν δύο ημέρες και δύο νύχτες ασταμάτητα και τελικά έφτασαν πάνω από το πιο ζεστό μέρος του κόσμου, όπως είχε γράψει στο γράμμα του ο Αη Βασίλης.
Όπως πετούσαν όμως, μια πολύ δυνατή φωνή ακούστηκε:
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!!! ΝΑΤΟΣ!!! ΝΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ φώναξε ο Χαν το ξωτικό, όσο πιο δυνατά μπορούσε.
Τα κεφάλια όλων γύρισαν προς την παραλία και είδαν τον Άγιο Βασίλη να φοράει ένα κατακόκκινο μαγιό, με δυο κατακόκκινες τιράντες και να κάνει συνέχεια βουτιές στην θάλασσα. Φαινότανε πως είναι πραγματικά πολύ ευτυχισμένος.
Ο Ρούντολφ έδωσε το σύνθημα και όλοι μαζί άρχισαν να κατεβαίνουν προς την παραλία. Όταν κατέβηκαν και τους αντίκρυσε ο Άη Βασίλης, έμεινε με το στόμα ανοικτό.
- Τι κάνετε όλοι εσείς εδώ; Ρώτησε μ πολύ αυστηρή φωνή. Μη μου πείτε ότι μοιράζετε τα δώρα γιατί δε θα σας πιστέψω.
- Όχι βέβαια!!! Αυτή είναι η δική σου δουλειά Άγιε Βασίλη. Πως θα μοιράσουμε εμείς τα δώρα; Αφού ούτε τις καμινάδες των παιδιών ξέρουμε ούτε δική μας δουλειά είναι αυτή. Είπε ο Χαν το ξωτικό.
- Ναι Άγιε Βασίλη. Αυτή είναι η δική σου δουλειά που δύο χιλιάδες χρόνια τώρα μόνο εσύ ξέρεις να την κάνεις σωστά. Πως να αναλάβουμε εμείς μια τόσο μεγάλη ευθύνη; Ρώτησε ο Ρούντολφ.
- Άλλωστε Άγιε Βασίλη, έτσι όπως σε βλέπω με το κόκκινο μαγιό και τις τιράντες, δεν είσαι καθόλου όμορφος. Είπε ο Βαν το ξωτικό. Ενώ με την κατακόκκινη στολή σου, έχεις άλλη αρχοντιά, συνέχισε.
-Σας εξήγησα ότι μετά από δύο χιλιάδες χρόνια ασταμάτητης δουλειάς, φέτος αποφάσισα να κάνω διακοπές. Δεν έχω το δικαίωμα κι εγώ μια φορά να κάνω διακοπές; Του χρόνου με το καλό θα ξανά πιάσω δουλειά και θα με ξανά δουν τα παιδάκια.
- Μα τι λες τώρα; Πως είναι δυνατόν, φέτος τα Χριστούγεννα να μην πάρει δώρο κανένα παιδί σε όλο τον κόσμο; Άλλωστε όλα τα δώρα είναι ήδη έτοιμα και φορτωμένα επάνω στο έλκηθρο σου. Μένει μόνο να τα μοιράσουμε σε όλου του κόσμου τα παιδιά. Είπε ο Τάρη ο τάρανδος.
- Έχω μια ιδέα! Πετάχτηκε χαρούμενος ο Ρούντολφ. Μια πολύ καλή ιδέα νομίζω. Άγιε Βασίλη τι θα έλεγες να πάμε τώρα όλοι μαζί, για να μοιράσουμε τα δώρα σε όλου του κόσμου τα παιδιά και μόλις τελειώσουμε να έρθουμε όλοι μαζί εδώ για να κάνουμε διακοπές; Μην ξεχνάς ότι κι εγώ και τα ξωτικά σου και ο Τάρη αλλά και όλοι οι άλλοι τάρανδοι σου θα είμαστε πολύ κουρασμένοι. Θα χρειαζόμαστε όλοι διακοπές. Έτσι και τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα τους, αλλά και εμείς θα ξεκουραστούμε.
Ο Άγιος Βασίλης ακούγοντας την ιδέα του Ρούντολφ, ενθουσιάστηκε. Βλέπετε παιδιά δεν του άρεσε πολύ που ήταν μόνος του στις διακοπές του, ούτε φυσικά το ότι τα παιδάκια θα έμεναν χωρίς δώρα. Αμέσως ξεκίνησαν για να επιστρέψουν στο χωριό του Άη Βασίλη και μόλις έφτασαν εκεί, ο Τάρη και ο Ρούντολφ δέθηκαν στο έλκηθρο, ενώ ο Άγιος Βασίλης ανέβηκε επάνω και το ταξίδι ξεκίνησε. Μια ολόκληρη νύχτα και μια ολόκληρη ημέρα κράτησε το ταξίδι τους. Όταν όμως επέστρεψαν, πήρανε μαζί τους και όλα τα ξωτικά και φύγανε για το πιο ζεστό μέρος του κόσμου. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη, γιατί ήταν η πρώτη φορά στη ζωή τους, που έκαναν πραγματικές διακοπές. Και πέρασαν τόσο όμορφα που από εκείνη τη χρονιά και μετά κάθε χρόνο μόλις τελειώνουν τη δουλειά τους, πηγαίνουν διακοπές και περνάνε αυτοί πολύ καλά κι εμείς πολύ καλύτερα.

Του Άη Βασίλη οι διακοπές,
θα είναι όπως και αυτές,
που περνούνε τα παιδάκια.
Θάλασσα και κυματάκια.

Και οι τάρανδοι μαζί.
Και τα ξωτικά εκεί.
Και ο Ρούντολφ με βουτιές,
πίστεψε το θες δε θες.
Τρώνε κι όμορφα σουβλάκια
Δροσίζονται με παγωτάκια.
Πίνουν κι αναψυκτικά.
Είναι καταπληκτικά!!!

Μα οι μέρες που περνούν,
όλους τους καθυστερούν.
Πρέπει πίσω να γυρίσουν
και δουλειά πάλι ν' αρχίσουν.
Πρέπει πάλι τα δωράκια,
για όλου του κόσμου τα παιδάκια,
να τα φτιάξουν να προφθάσουν,
τα Χριστούγεννα πριν φτάσουν.

Τέλειες οι διακοπές
αλλά πρέπει τις δουλειές
όλες τους να τις προλάβουν,
τα παιδιά δώρα να λάβουν.
Και περάσανε καλά,
βάλανε νέα μυαλά.
Κάθε χρόνο διακοπούλες,
κάνουν λίγες ημερούλες.

ΧΑΡΗΜΑ

16/12/2014
0