Ο ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΤΣΙΡΚΟ

 

(Παρασκευή! Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας που τα παιδιά στην Τοσοδούπολη, αλλά και στις περισσότερες χώρες στον κόσμο, πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι η τελευταία ώρα μαθήματος και ο Τοσοδούλης φανερά ευχαριστημένος, χαμογελάει σα να έχει κερδίσει στο μπάσκετ όλους τους φίλους του.)
ΔΑΣΚΑΛΑ: Τοσοδούλη, βλέπω σήμερα ότι είσαι πολύ χαρούμενος και αναρωτιέμαι, άραγε τι συμβαίνει.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Ναι κυρία! Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί ο μπαμπάς μου μου
υποσχέθηκε, ότι αύριο που είναι Σάββατο και δεν έχουμε σχο-λείο, θα με πάει στο τσίρκο. Αλλά εγώ κυρία δεν ξέρω τι είναι το τσίρκο.
ΔΑΣΚΑΛΑ: Α! Πάρα πολύ ωραία! Θαυμάσια! Να λοιπόν μία πολύ καλή ευκαιρία, να μάθουμε κάτι καινούριο. Ποιο παιδάκι ξέρει να μας πει τι είναι το τσίρκο;
ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Κυρία! Κυρία!
ΔΑΣΚΑΛΑ: Για πες μας εσύ Κωστάκη, τι ξέρεις για το τσίρκο;
ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Το τσίρκο κυρία είναι ένα πολύ μεγάλο πάρκο που έχει με-σα πολλά άγρια ζώα.
ΔΑΣΚΑΛΑ: Αυτό που μας περιγράφεις Κωστάκη, μοιάζει με το τσίρκο αλλά δεν είναι τσίρκο. Είναι ζωολογικός κήπος. Ποιό άλλο παιδάκι ξέρει τι είναι το τσίρκο;
ΕΛΕΝΙΤΣΑ: Κυρία! Κυρία!
ΔΑΣΚΑΛΑ: Πες μας εσύ Ελενίτσα. Ξέρεις τι είναι το τσίρκο;
ΕΛΕΝΙΤΣΑ: Ναι κυρία! Με είχαν πάει μια φορά ο μπαμπάς μου και η μαμά μου και είχα περάσει πολύ όμορφα. Είχα κάνει πολλές βουτιές στην πισίνα και είχα βουτήξει από όλες τις τσουλήθρες.
ΔΑΣΚΑΛΑ: Ελενίτσα μου, είμαι σίγουρη ότι είχες περάσει υπέροχα, αλ-λα ούτε εκεί ήτανε τσίρκο. Αυτό που μας περιγράφεις είναι νεροτσου-λήθρες. Υπάρχει κάποιο άλλο παιδάκι, που να ξέρει ή να νομίζει πως ξέ-ρει τι είναι το τσίρκο.
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ: Κυρία! Κυρία!
ΔΑΣΚΑΛΑ: Πες μας και εσύ Γιωργάκη! Ξέρεις τι είναι το τσίρκο;
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ: Κυρία εγώ είχα πάει με το μπαμπά μου και τη μαμά μου σε ένα τσίρκο, που είχε κάτι πολύ μεγάλες κούνιες και είχε και μια πε-λώρια ρόδα που γύρναγε γύρω γύρω και είχα περάσει τέλεια!
ΔΑΣΚΑΛΑ: Είμαι σίγουρη Γιωργάκη μου, ότι είχες περάσει τέλεια, αλ-λά ούτε εκεί ήτανε τσίρκο. Εκεί ήταν ένα λούνα παρκ και σίγουρα όλα τα παιδάκια που πάνε εκεί, περνάνε πολύ όμορφα. Αλλά δε μου έχει πει ακόμη κανένα παιδάκι τι είναι το τσίρκο. Δεν έχει πάει κανένα παιδάκι σε τσίρκο τελικά; Να λοιπόν μία πολύ καλή ευκαιρία τώρα που έρχεται ένα τσίρκο, στη Μεγαλούπολη, μπορείτε να ζητήσετε απ’ τους γονείς σας να σας πάνε.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Και τελικά τι είναι κυρία αυτό το τσίρκο που λέτε;
ΔΑΣΚΑΛΑ: Το τσίρκο παιδιά μου, είναι ένα πολύ μεγάλο σπίτι που είναι βαμμένο με πολλά και φανταχτερά χρώματα και μέσα εκεί δουλε-ύουν πολλοί άνθρωποι, που σκοπό έχουν να διασκεδάζουν τον υπόλοι-πο κόσμο. Δε δουλεύουν όμως μόνο άνθρωποι εκεί. Όποιος από εσάς πάει θα δει ότι δουλεύουν και πολλά από τα πιο άγρια ζώα που υπάρ-χουν στον πλανήτη. Όπως λιοντάρια, τίγρεις, ελέφαντες ιπποπόταμοι και πολλά άλλα ζώα που δεν μπορείτε να τα δείτε πουθενά αλλού. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν επίσης κάποιοι πολύ αστείοι αν-θρωποι που είναι ντυμένοι με κάτι πολύ περίεργα ρούχα και κάνουν πολλά και πολύ αστεία πράγματα. Αυτοί λέγονται κλόουν. Αλλά υπάρ-χουν και κάποιοι άλλοι, που κάνουν κάτι πολύ επικίνδυνα πράγματα όπως το να περπατούν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, το οποίο είναι δεμένο πάρα πολύ ψηλά Αυτοί λέγονται ακροβάτες. Και κάποιοι άλλοι που καταπίνουν φωτιές ή ακόμη και ολόκληρα σπαθιά. Αυτοί λέγονται ζογκλέρ. Επίσης εκεί θα μπορέσετε να δείτε ανθρώπους που έχουν μά-θει σχεδόν να μιλάνε με τα άγρια ζώα που σας περιέγραψα πριν. Και θα τους δείτε να λένε στα λιοντάρια, στις τίγρεις και στους ελέφαντες να κάτσουν κάτω ή να σηκωθούν στα δυο τους πόδια και αυτά να υπακούν σα να τους μιλάει το αφεντικό τους. Μπορεί επίσης να δείτε όλα αυτά τα άγρια ζώα να χορεύουν σαν επαγγελματίες χορευτές Θα τα δείτε επί-σης να παίρνουν εντολή από τους εκπαιδευτές τους, και να περνούν με-σα από πύρινα στεφάνια ή ακόμη και να υποκλίνονται μετά από κάθε πετυχημένο νούμερο τους.
( Τα παιδιά με όλα αυτά που είχαν ακούσει από τη δασκάλα τους είχαν ενθουσι-αστεί πολύ. Δε βλέπανε την ώρα που αυτό το τσίρκο θα ερχόταν στη Μεγαλούπολη, για να πάνε με τους γονείς τους να θαυμάσουν όλα όσα τους είχε περιγράψει η καλή τους η δασκάλα. Ο Τοσοδούλης φυσικά ήταν πάρα πολύ χαρούμενος και μόλις χτύπησε το κουδούνι έφυγε τρέχοντας, χωρίς να προλάβει να χαιρετήσει για να πάει στο σπίτι του και να πει στον μπαμπά του και στη μαμά του, όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που είχε μάθει. Και πριν καλά καλά κατέβει από το σχολικό άρχισε να φωνάζει ):
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Μαμά, μπαμπά! Μαμά μπαμπά! Βρήκα τι δώρο θέλω για τα γενέθλια μου. Αλλά θέλω να μου υποσχεθείτε ότι θα μου το κά-νετε οπωσδήποτε.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Μα παιδάκι μου, τα γενέθλια σου για φέτος πε-ράσανε, και σου είχαμε πάρει δώρο εκείνο το τεράστιο τρένο που έ-μπαινες μέσα και σε πήγαινε βόλτα. Το ξέχασες;
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Εμμμ!!! Και δε γίνεται δηλαδή, μόνο για φέτος, να έχω άλλη μία φορά γενέθλια;
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Όχι βέβαια! Όλοι οι άνθρωποι και εμείς οι τοσοδούληδες έχουμε γενέθλια μόνο μία φορά κάθε χρόνο. Πως μπορείς εσύ να έχεις δύο;
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Έλα μανούλα μου! Σε παρακαλώ! Μόνο για φέτος, σου το υπόσχομαι. Δε θα στο ξανά ζητήσω ποτέ.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Για πες μου, τι θέλεις; Και αν είναι κάτι εύκολο σου υπόσχομαι ότι θα στο κάνουμε εγώ και ο μπαμπάς σου. Αν πάλι εί-ναι κάτι πιο δύσκολο θα περιμένεις να το συζητήσουμε το βράδυ και με το μπαμπά και όλοι μαζί να αποφασίσουμε αν μπορούμε να πάμε.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Εντάξει μανούλα μου. Θα κάνω υπομονή μέχρι το βρά-δυ. Αλλά να ξέρεις ότι εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στο τσίρκο που έχει έρθει στη Μεγαλούπολη, για να δω τα άγρια ζώα, τους ακροβάτες, τους κλόουν και όλα τα άλλα υπέροχα πράγματα που μας περιέγραψε σήμερα το πρωί η δασκάλα μας.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Αυτό ήτανε γλυκό μου αγοράκι; Εγώ και ο μπα-μπάς σου, το έχουμε ήδη συζητήσει πριν μας το ζητήσεις και αποφασί-σαμε ότι θα σε πάμε στο τσίρκο, γιατί είναι κάτι που αξίζει να γνωρίσεις και να απολαύσεις. Είπαμε μάλιστα ότι αν καθίσεις σήμερα να τελειώ-σεις τα μαθήματα σου, θα σε πάμε την Κυριακή το πρωί.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Ναι! Ναι! Σας ευχαριστώ πολύ!!! Είσαστε η καλύτερη μαμά και ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου. Θα κάτσω να τελειώσω ό-λα μου τα μαθήματα από σήμερα και σας υπόσχομαι ότι τη Δευτέρα θα είμαι ο καλύτερος μαθητής στην τάξη μου.
( Η Τοσοδούλα μαμά χαμογέλασε και έδωσε ένα πολύ γλυκό φιλάκι στο παιδάκι της. Στο μεταξύ οι ώρες περνούσαν, ο Τοσοδούλης τελείωσε τα μαθήματα του και ο μπαμπάς το απόγευμα επέστρεψε στο σπίτι.)
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Μπαμπάκα μου! Μπαμπάκα μου! Σ’ ευχαριστώ πολύ που θα με πάτε αύριο στο τσίρκο. Μας μίλησε η δασκάλα μας σήμερα το πρωί για το τσίρκο και έχω πολύ μεγάλη αγωνία, να δω πως είναι.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ ΜΠΑΜΠΑΣ: Εντάξει μωρό μου! Αν έχεις τελειώσει τα μαθήματα σου, αύριο το πρωί θα πάμε στο τσίρκο.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Ναι μπαμπάκα μου. Έκατσα και διάβασα όλα μου τα μαθήματα, για να είμαι αύριο το πρωί ελεύθερος.
( Αφού πέρασε αρκετή ώρα, ο Τοσοδούλης πήγε ήσυχα ήσυχα στο κρεβάτι του και ξάπλωσε να κοιμηθεί. Και το πρωί ήτανε ο πρώτος που ξύπνησε και είχε πολύ μεγά-λη αγωνία που θα έβλεπε στο τσίρκο. Όταν πια ήρθε η ώρα για να φύγουνε από το σπίτι ο Τοσοδούλης ντύθηκε ήταν έτοιμος πριν από όλους και περίμενε τους γονείς του στην πόρτα του σπιτιού. Λίγο αργότερα, όλοι μαζί ξεκίνησαν για το τσίρκο. Όταν έφτασαν εκεί ο Τοσοδούλης έμεινε άφωνος βλέποντας ένα ελεφαντάκι να σηκώνει την προβοσκίδα του και να φωνάζει σα μωρό παιδι.)
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Μαμά γιατί φωνάζει έτσι αυτός ο ελεφάνταρος;
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Δεν είναι ελεφάνταρος μωρό μου. Μην κοιτάς που είναι τόσο μεγάλος. Στην ουσία και αυτός ένα παιδάκι είναι σαν ε-σένα. Άμα δεις τη μαμά του και τον μπαμπά του τότε θα καταλάβεις πό-σο μεγάλος μπορεί να γίνει ένας ελέφαντας. Και μπορεί να φωνάζει για-τι πεινάει, ή γιατί του λείπει η μανούλα του.
( Όταν προχώρησαν λίγο πιο μέσα, συνάντησαν ένα μεγάλο κλουβί, δύο λιοντά-ρια, σε ένα άλλο διπλανό τρεις τίγρεις και λίγο πιο μέσα ένα κλουβί λίγο μικρότερο που μέσα του έμεναν μερικές μαϊμουδίτσες.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Μανούλα, μανούλα, κοίτα τι όμορφα που είναι αυτά τα μαϊμουδάκια.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Ναι μωρό μου! Είναι πολύ όμορφα! Και τώρα σου έχω και μία έκπληξη. Έφερα μαζί μου μερικά φιστίκια και τρεις μπανανούλες. Ορίστε, μπορείς να τους τα προσφέρεις και θα δεις με πόση χαρά θα τα πάρουν και θα τα φάνε.
( Ο Τοσοδούλης πήρε τις μπανάνες και τα φιστίκια και άρχισε να προσφέρει στα μαϊμουδάκια που τα έπαιρναν με μεγάλη χαρά και μετά από λίγο ήταν όλα στρωμέ-να στο χώμα και απολάμβαναν τους μεζέδες τους. Ο Τοσοδούλης ήταν πολύ ευτυχι-σμένος και δεν ήθελε να φύγει από τα μαϊμουδάκια, αλλά ξαφνικά ακούστηκε από τα μεγάφωνα ότι η παράσταση αρχίζει. Έπρεπε λοιπόν να πάνε όλοι μαζί και να κα-θίσουν στις θέσεις τους. Προχωρώντας όμως συνάντησαν κι ένα τεράστιο κλουβί που μέσα του υπήρχε ένας τεράστιος ελέφαντας και μια ελεφαντίνα.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Μανούλα, μανούλα αυτοί είναι ο μπαμπάς και η μαμά ελέφαντες;
ΤΟΣΟΔΟΥΛΑ ΜΑΜΑ: Ναι μωρό μου! Αυτοί εδώ είναι μάλλον οι γονείς ελέφαντες. Και τους έχουν σε ξεχωριστό κλουβί από το παιδάκι τους για να μπορούν όλοι να ζουν λίγο πιο άνετα.
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ: Πω! Πω! Είναι πολύ μεγάλοι!
ΤΟΣΟΔΟΥΛΗΣ ΜΠΑΜΠΑΣ: Χα χα χα!!! Παιδάκι μου ,όλοι οι ελέφαντες είναι τόσο μεγάλοι. Αφού ο ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο ζώο που υ-πάρχει στον κόσμο!!!
Ο Τοσοδούλης με τη μαμά του και το μπαμπά του, προχώρησαν και πήγαν να πιά-σουνε θέσεις. Ήτανε μάλιστα πολύ τυχεροί και βρήκαν θέσεις στην πρώτη σειρά. Η παράσταση, άρχισε με έναν κλόουν ο οποίος έκανε πολύ αστείες φιγούρες. Ο Τοσο-δούλης αλλά και όλα τα άλλα παιδάκια που είχαν πάει στο τσίρκο, είχαν ξεκαρδι-στεί στα γέλια. Έπειτα βγήκε ένας ταχυδακτυλουργός. Είχε μαζί του ένα μεγάλο, μαύρο ξύλινο κουτί και μία κοπέλα. Έβαλε την κοπέλα μέσα στο κουτί και άρχισε να το κόβει με ένα πελώριο πριόνι. Όλος ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, κρατούσαν την ανάσα τους. Κάποια στιγμή μάλιστα, χώρισε το μαύρο κουτί σε δύο κομμάτια και μετέφερε το ένα κομμάτι μακρυά από το άλλο. Η αγωνία ήταν μεγάλη. Όταν όμως τελείωσε, ένωσε πάλι τα δύο κομμάτια και άνοιξε το μαύρο κουτί, ένα επιφώνημα ανακούφισης ακούστηκε από όλον τον κόσμο, αφού είδε την κοπέλα να βγαίνει, χωρίς να έχει ούτε μία γρατζουνιά. Τότε ο Τοσοδούλης και όλα τα υπόλοιπα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν:
- Ζήτω ο μάγος!!! Ζήτω ο μάγος!!!
0